A Discovery of Witches – ★★★★★

Der kan ske meget på små 40 dage. Hele ens verden kan blive vendt på hovedet, og en anden form for tyngdekraft er pludselig det som binder en til jordens overflade. I en verden med overnaturlige væsner, magi og et forsvundet manuskript er alt muligt, hvis man tør tage det første skridt ud i det ukendt.

Forfatter: Deborah Harkness
Serie: All Souls Trilogy #1
Genre: Fantasy, Romance, Voksen
Forlag:  Penguin Books/ Lindhardt & Ringhof / Viking
ISBN: 978-0-14-311968-5 (Eng. pb) / 978-87-11-39181-5 (Dan. pb) / 978-0-670-02241-0 (Eng. hb)*
Format: Paperback / Hardback 
Sprog: Engelsk, Dansk
Kilde: Købt på Saxo / Fået i gave

Bogens bagsidetekst…

Deep in the heart of Oxford’s Bodleian Library, Diana Bishop – a young scholar and the descendant of witches – unearths an enchanted alchemical manuscript. Wanting nothing to do with sorcery, she banishes the book to the stacks. But her discovery has set a fantastical underworld stirring, and soon a horde of daemons, witches, and other creatures descends upon the library. Among them it the enigmatic Matthew Clairmont, a vampire with a keen interest in the book. Equal parts history and magic, romance and suspense, A Discovery of Witches is a mesmerizing and addictive tale of passion and obsession that reveals the closely guarded secrets of an enchanted world.

Min anmeldelse… 

Det er næppe gået nogens næse forbi at jeg elsker A Discovery of Witches, men som bogens bagsidetekst lover så er det også en magisk bog der både er tryllebindende, fængsler og opsluger læseren – og jeg er 100% blevet indfanget af bogens fortryllelse. Siden jeg læste bogen for første gang i september 2028 har jeg efterhånden genlæst den mere end én håndfuld gang – og endnu en gang vil jeg gerne del min kærlighed og bjergtagelse af bogen, denne gang med en anmeldelse. Det synes jeg både I og bogen fortjener.

I Deborah Harkness’ forunderlige univers, træder vi ind i en verden hvor mennesker lever sammen med både hekse, vampyr og dæmoner – omend de ikke selv er klar over det, og hvis de registere at der lever ekstraordinære væsner blandt dem, ignorere de denne viden på deres egen enestående og unikke måde. I A Discovery of Witches møder vi Diana Bishop, en heks af en lang og gammel slægt, der har valgt at fornægte sin natur og den magi som hun er født med. Det er ikke altid lige let og med opdagelsen af et gammelt, glemt og forhekset manuskript – begynder Dianas magi at vågne op til dåd og nægter at forblive undertrykt og glemt.

Ikke nok med at Diana meget modvilligt må indse at man som ikke kan fornægte sin natur og magi – så opdager hun også den urkraft der er forbundet med at være forelsket. Men det er ikke let at leve i en verden hvor frygt hersker og er fundamentet for de regler der er blevet fastlagt for at hekse, vampyr og dæmoner kan leve i det skjulte blandt mennesker. Og det bliver på ingen måder nemmere når den mand der har erobret ens hjerte og kærlighed er intet mindre end en vampyr, og medlem af en af de ældste vampyrslægter.

Diana og Matthews forbudte kærlighed bliver starten på en rejse, der meget muligt har været forudset fra tidernes morgen – der er i hvert fald nogen som har ventet meget meget længe på at de skulle finde hinanden. Lige så langsomt begynder skælsættende begivendeheder at gøre sit indtog i Dianas nøje planlagte og tilrette lagte liv. Diana må sande at hun kun har levet halvt inden hun mødte Matthew. Og trods de komplikationer der er ved at elske en vampyr, så ville hun ikke være disse foruden, hvis det ville betyde at hun ikke længer ville have Matthew i sit liv.

Som sagt har jeg efterhånden læst og genlæst denne vidunderlige bog gentagende gange – og hver gang er det som at træde ind i bogen for første gang. Den viser mig ting jeg har glemt eller ikke set tidligere. Og uanset hvor mange gang jeg efterhånden har læst den (jeg tror nok jeg er oppe på mindst 7 gange) så har jeg utroligt svært ved at lægge den fra mig. Den omfavner mig og indfanger mig i dens magiske univers, på en måde som få bøger har gjort. Jeg har aldrig lagt skjult på at jeg ofte genlæser de bøger der står i min reol, men A Discovery of Witches kan noget, som for mig er helt unikt – og jeg har svært ved at sætte fingeren på hvad det er.

Det er mere end bare en god historie om en heks, der forelsker sig i en vampyr. Det er en fortælling som sætter fokus på diversitet, segmentering og rettigheder. På trods af at A Discovery of Witches har små 10 år på bagen, så taler den sig ind i emner der er højaktuelle og relevante. For det kan godt være at de væsentlige karakter er heteroseksuelle, hvide og priviligeret på alle punkter, så møder vi alligevel et persongalleri der kan mere og som omfavner alle uanset hvilken minoritet de eventuelt skulle komme fra. Og vi har med en hovedkarakter som tager skarp afstand fra snæversygnet diskrimination. Diana er åbensindet og fortrækker at lære folk at kende inden hun danner sig en mening – selvom det nogen gange kan være svært at fralægge sig de normer man har fået indprentet sig – og hun vil på ingen måde accepter at andre skal have ret til at bestemme hvem hun må elske!

Gemt i en fortælling om overnaturlige væsner, magi og en verden der til forveksling ligner vores, fortæller All Souls trilogien først og fremmest en historie om at uanset hvordan vi ser ud, hvor vi kommer fra, hvilket DNA vi har, hvem vi elsker og hvilke udfordinger vi møder – så er vi alle uundværlige væsner og vi burde accepter og respekter hinanden for vores individuelle og unikke egenskaber og personligheder. For hvis ikke, så risikere vi at frygten får magt og vi vil miste den gave livet har givet os hver især. En gave hvis magi kun bliver større og stærke hvis vi netop accepter hinanden for dem vi er og vores forskellighed. 

Men nu forgriber jeg vist Harkness’ fortælling og den rejse vi begiver os ud på når vi gå på opdagelse i A Discovery of Witches. Jeg kan varmt anbefale at læse alle bøgerne i serien – og ja, jeg ved godt de ikke er alles kop te, men jeg elsker dem og vil fortsat blive ved med at læse dem igen og igen.

Med A Discovery of Witches og All Souls Trilogien, fandt jeg et univers jeg ikke vidste jeg manglet. Jeg fandt et fællesskab, en fandom og en fortælling der er magisk på sin helt egen bjergtagende måde. Selv efter tre år er jeg stadig besat, fængslet og tryllebundet. A Discovery og Witches er stadigvæk et vidunderligt mesterværk, som, efter min mening, drager læserene til sig. Og når jeg nu endnu ikke er kørt træt i universet efter 7 genlæsninger, så tænker jeg ikke at jeg kommer til at slippe bogen, serien og dens univers igen. Den har forhekset mig.

Det er for mig en magisk bog og vi kommer som sagt ikke unden om jeg elsker den!

God Læselyst

*pb = Paperback, hb = Hardback