Skattekisten,  Vikingens Legeplads

A viking life for me #1

I min fritid dykker jeg ikke kun ned i bøgernes magiske og helt igennem fantastisk universer. Nej, jeg tager også del i vikingernes mytiske og sagnomspunde verden.

Henover sommeren har jeg været på en tidsrejse tilbage til vikingernes verden, og her har jeg besøgt 6 forskellige vikingemarkeder i det danske land, hvoraf jeg selv har været en del af live på 4 af disse markeder, da jeg her har været med til at formidle om vikingernes liv og håndværk.

Når jeg tager på disse tidsrejser tilbage til vikingernes mytiske og sagnomspunde verden glemmer jeg alt om tid og sted. Den moderne verden bliver ladt tilbage mens jeg nørkler med nogle af vikingernes ædle håndværk samt fortæller de besøgende herom.

Et af de håndværk jeg har arbejdet med er nålebinding (jeg er dog stadig en novice i nålebindeningens ædle kunst). Nålebinden er en gammel teknik som godt kan minde lidt om hækling og strikning. Når man nålebinder bruger man en “stor synål” af træ, ben eller horn til at “binder knuder” med ren (100%) uldgarn. Men kan bl.a. bruge denne teknik til at lave huer, strømper, vanter m.m.

Det ældste fund af nålebinding fra Danmark er fundet på Fyn og er ca. fra 4.000 F.kr.

Men hvis du ikke har mulighed for selv at tage på en sådan tidsrejse og opleve vikingernes liv, kommer der her et bud på tre fiktions bøger, som er inspireret af vikingerne og den nordiske mytologi:

Pettersen, Siri – Odinsbarn Ravneringene #1
Pettersen, Siri – Råddenskab Ravneringene #2
Pettersen, Siri – EvnenRavneringene #3 

Jeg elsker disse tre bøger i denne fantastiske serie af Siri Pettersen – og derfor kan jeg simpelhen ikke anbefale den nok.

I Ravneringene mytiske universe møder vi Hirka, et menneske opvokset blandt jætter. Hirka er anderledes og selvom hun gør alt for at passe ind, lykkes det aldrig rigtigt. I sin stræben efter at passe ind i det samfund hun er opvokset i, kastes Hirka ind i en ældgammel strid mellem jætterne og de ligfødte. En strid som ikke kun fører Hirka til de ligfødte land, men også føre hende til menneskernes verden, hvor hun vil lære en alt overskyggende sandt, der vil ændre Hirka for altid.

Hvis du er vild med den nordiske mytologi, vil jeg helt klart anbefale dig tage med Hirka på hendes rejse.

Den nordiske mytologi er ikke særlig synlig i Siri Pettersens fantastiske univers, da den kun her være brugt som inspirationskilde,  men hvis man kigger godt efter vil man finde hints til den nordiske mytologi hist og her.

God læselyst

2 kommentarer

Leave a Reply