Arrangementer,  Bogreolen,  Bogsnak,  Fantasy,  Tema

Nordisk fantasy

Onsdag den 12. oktober 2016 gik turen til København. Og det var en helt vildt fantastisk dag, hvor bøger, fantasy og mytologier var i centrum, da Hovedbiblioteket havde inviteret Kenneth Bøgh Andersen og Siri Pettersen til at komme og fortælle.

Kenneth Bøgh Andersen startede foredraget, med at præsentere publikum for sit univers, inden han læse op fra sin bog Djævlens lærling, for på den måde at giver publikum et indblik i hvad det hele handlede om. Derefter faldt snakke på hvordan bogen var bleven til og hvordan han havde lånt inspiration fra andre forfattere og gjort det til sit eget. Aspekterne om hvordan han bl.a. fandt skildringer mellem det gode og det onde spændende, men med det tvist, at det for en gangs skyld var det onde læseren holde med, hvordan det var nemt at skrive om helvede i alle dens afskygninger, og hvordan der var svært at skrive om paradisets renhed og harmoni.

Derefter bliv prologen fra Siri Pettersens Odinsbarn læst op, og hvor Kenneth havde introduceret publikum til hele universet i Djævlens lærling, inden han begynde oplæsningen, fik publikum ingen introduktion inden oplæsningen af Odinsbarn. To vidt forskellige metoder, som bl.a. symbolisere hvordan læseren kan blive introduceret til bøgernes univers. Herefter faldet snakken på mytologien i Ravneringene, hvilken af de tre bøger i trilogien Siri bedst kunne lide og hvordan bøgerne var bleven modtaget.

Da begge forfattere var færdig med at fortælle om deres bøger, bevægede de sig ud i en fælles diskussion omkring mere generelle emne, f.eks. om hvorfor de havde vælge at skrive Fantasy?

Fantasy bliver gerne beskyldt og kritiseret for at være urealistisk, men hvis man spurgte dagens to hovedperson, så var de dybt uenige! Fantasy er en genre, der kan bruges som værktøjskasse til  at gøre det realistiske mere spiseligt og nemmere at forholde sig til. Fantasy giver forfatteren og læseren mulighed for at relatere til virkelige problemstillinger ved at pille dem fra hinanden og sætte dem ind i en kontekst, som man som udgangpunkt ikke har en holdning til. Ravneringene og Den store Djævlekrig er to fiktive fantasy universer, som læserne først skal til at lære at kende. Men når man læser bøgerne bliver man præsenteret for nogle problemstillinger, som kan kobles til vores virkelige verden, og på den måde får man som læser mulighed for at tillære sig en ny forståelse for den omverden vi er en del af. Og det er noget af det som er helt fantastisk ved bøgernes univers.

Et rigtig spænde foredrag om fantasy,  bøger og mytologier. Det er altid inspirerende at høre når forfattere fortæller om deres bøger og håndværk. Hvilke tanker de har gjort sig, hvorfor de skriver og hvilke bøger der har berørt dem.

God læselyst

Leave a Reply