Bogsnak,  Ordblindhed,  Ordblindhed - En dans med læsningen,  Skattekisten,  Tema

Læsevanskeligheder #1: Min erfaring

I denne uge har jeg i samarbejde med en gruppe medblogger, valgt at fokusere på læsevanskeligheder hos unge, og jeg har været så heldig at få lov til at starte ballet.

Som ordblind er jeg tit bleven mødt med en manglende forståelse for, at det kan være svært at læse, da det er jo er en færdighed man mere eller mindre har fået ind med modermælken. Men for nogen er det bare ikke så nemt.

Bogstaverne, og dermed også de ord og sætninger de danner, kan have en ubehagelig tendens til at blive sæt sammen på en måde, som bare ikke giver mening, da der nogen gange er stor forskel på hvordan ordene lyder og hvordan de staves. Og det er blandt andet derfor, at det kan være svært at skabe forståelse for, hvad bøgernes eventyrlige sider forsøger at fortælle en.

Men jeg kan kun anbefale en man bliver ved med at byde bogstaver op til dans. For selvom det til at starte med, kan være svært at finde takten, så betaler det sig til sidst. Hvis man er stædig og bliver ved længe nok, så kommer der et tidspunkt hvor man ikke længere tænker over det, og så danser man bare der ud ad. Det kan godt være at det ikke går så stærkt, men man har fundet takten og det er det vigtigt.

Men en ting er at byde bogstaverne op til dans, en anden er at finde den rigtige danse partner. Uden den rigtige danse partner, kan det være næsten umuligt at finde takten, uanset hvor stædig man er eller hvor længe man prøver. Så derfor er det vigtigt at man finder et emne eller en genre som man finder interessant.

Det er ikke sjovt at forsøge at finde takten, hvis ens danse partner ikke fanger ens interesse. Og når man har svært ved at læse, kan det tage lang tid, før den rigtige partner bliver fundet. Inden jeg fandt takten, blev jeg altid henvist til let-læsningen bøgerne, og selvom der er nogle gode bøger der imellem, så er det altså ikke sjovt, når man gerne vil læse nogen større og længere bøger, og så bliver mødt med: “Jamen Ea, der er for svært for dig!“, for ja det kan godt være det er svært, men det er ikke umuligt, det tager bare det længere tid. Men på den anden side, er det heller ikke sjovt at læse en bog, som faktisk er for svær, for så bliver det umuligt. Når man har svært ved at læse, er det vigtigt at man får en god oplevelse, for uden den gode oplevelse, så giver man fortabt, og så er det ikke sjovt at blive ved med at byde bogstaverne op til dans.

Mit bud på en god læseoplevelse er:
En god potion stædighed og gå på mod, krydder med den rigtige melodi og en interessant danse partner.

Jeg er som sagt ordblind, men efter at havde kæmpet længe med bogstaverne og ordene, er jeg bleven storforbruger af bøger, netop fordi jeg var stædig og blev ved, men hvis jeg ikke havde fundet en genre som jeg fandt interessant, kunne jeg have været nok så stædig og det var ikke bleven en god oplevelse og jeg så havde nok givet op. Så jeg vil sige at interessen er det vigtigste element, hvis man gerne vil blive bedre til at læse samt have en god oplevelse med bøgernes magiske univers.

Og derfor jeg er glad for at jeg fandt fantasy-genren, da jeg for alvor besluttede mig for at byde bøgernes trælse bogstaver op til dans, for jeg har ikke lagt bøgerne fra mig siden. Der er kommer flere genre til, men fantasy-genren er stadig min fortrukne danse partner.

Hvis man gerne vil læse mere om hvordan jeg som ordblind kom igang med at læse og hvilke genre jeg læser, kan I læse mere her.

God læselyst.

4 kommentarer

Leave a Reply