Bogreolen,  Bogsnak

Bøger & genre – hvad læser jeg og hvorfor?

Da jeg er ordblind fik jeg først knækkede koden til læsningens ædle kunst, relativt sent. Men trods mine læse vanskeligheder, kunne jeg alligevel godt lide at komme på biblioteket. I en alder af 12 fandt jeg fantasy genren gennem Skammerens Datter af Lene Kaaberbøl, og som jeg dykkede længere ind i dette univers og denne genre, jo mere opslugt blev jeg.

Jeg havde knækkede koden og forelskede mig i det skrevende ord. Én bog blev til flere og inden jeg havde set mig om, kunne jeg ikke stoppe igen. Jeg var bleven afhængig.

Blandt bøgernes ord, linjer og sætninger havde jeg fundet en del af mig selv, som jeg ikke vidste at jeg manglede. Bøgernes mange muligheder havde lukke op for et tryllebinde, magiske og alt opslugende univers.

Længe nægtede jeg pure at læse andet end fantasy og jeg læste gerne de samme bøger igen, og igen. Men som min afhængighed steg, begyndte jeg at mangle bøger, jeg fandt interessante, indenfor Fantasy genren – specielt fordi jeg på det tidspunkt kun læste på dansk – så lige så stillede fik jeg bevægede mig ud i andre genre. Først fandt jeg Historical fiction, ved at læse Hulebjørnens klan af Jean M. Auel og efterfølgende Vøvlens datter af Saga Borg. Det var også gennem disse to serier jeg fandt Romance. Og på den måde var mine læsepræferencer etableret. Jeg havde fundet min litterære komfortzone.

Den dag er dag, fortrækker jeg stadig at læse disse genre. Det er sjældent at jeg bevæger mig udenfor min komfortzone, men en gang i mellem hænder det da, at jeg finder en bog eller to indenfor en anden genre eller undergenre, som vækker min interesse. Men som udgangspunkt læser jeg mest Fantasy, Historical fiction og Romance.

De fleste bøger, har det med at være kategoriseret efter flere forskellige genre eller undergenre, så derfor vil jeg forsøge at “gøre rede„ for hvilke genre jeg forbinder med de bøger jeg foretrækker at læse – det er jo trods alt de bøger og genre som der primært bliver snakket om her på bloggen.

Fantasy: Der kan kategoriseres mange genre under Fantasy: Contemporary fantasy, Dark fantasy, Epic/High fantasy, Mythic fiction og mange flere.

Jeg elsker fantasy bøger, fordi det er en genre der kan så meget og næsten ikke er bundet af nogen regler.

Historical fiction: Dette er en undergenre til Historical.

Jeg elsker Historical fiction, fordi det er en genre som lader sig inspirere af historiske æraer, begivenheder, steder og personer, og skaber sin egen fortælling med udgangspunkt her i.

Romance: Genre som jeg vil kategorisere under Romance er: Drama og Erotic.

Jeg elsker en god kærlighedshistorie, men uden det drama som kærlighed kan føre med sig, kan det hurtigt går hen og blive små kedeligt. Og i den sammenhæng synes jeg også, at den erotiske genre har gået hen og varmet op under Romance. Ikke så meget på grund af den erotiske-del, men fordi den erotiske-del er med til giver flere nuanceret dimensioner til kærlighedsdramaet, karakterende og deres udvikling.

God læselyst

En kommentar

Leave a Reply